Rijvaardigheidstraining

DOEL VAN DE CURSUS

Het doel van deze cursus is automobilisten, beroepschauffeurs, zakelijke rijders, wagenparkbeheerders en inkopers te laten ervaren hoeveel er bespaard kan worden op brandstof, onderhoudskosten en schadereductie. Het is mogelijk deze dag, die volledig gericht is op bewust bezig zijn met veiligheid, brandstofbesparing, CO₂-reductie en nog veel meer te volgen met eigen auto’s of bussen.

 

PROGRAMMA

Een programma kan er als volgt uitzien:

 • Het Nieuwe Rijden
 • Anti Slipcursus
 • Dronken Rijden
 • Telefoongebruik in de auto
 • Luxe Lunch


HET NIEUWE RIJDEN

De term “Het nieuwe rijden” kent iedereen wel, maar wat houdt het nu precies in. Een bepaalde manier van rijden die door de jaren heen routine is geworden, verandert makkelijker met onze hulp. Het programma Het Nieuwe Rijden stimuleert bestuurders over te gaan tot een energie-efficiënter rijgedrag door slimmer te rijden.  Wanneer je je bekwaamt in de rijstijl volgens de principes van Het Nieuwe Rijden zal je daarvan de voordelen inzien en ervaren. Tijdens de training ‘Het Nieuwe Rijden’  komen alle facetten van brandstofbesparing aan bod, onder andere:

 • Controle bandenspanning
 • Zit– en stuurhouding
 • Gebruik elektronische apparatuur
 • Anticiperen
 • Veranderde voertuigtechnieken
 • Kijktechnieken
 • Optimaal gebruik van motorkarakteristiek

Uit gegevens van bedrijven, waarvan de werknemers al een training “Het Nieuwe Rijden” gevolgd hebben, blijkt dat een brandstofbesparing van 5 tot 15% zonder meer haalbaar is. Dit levert je een forse kostenreductie op.

Met behulp van de technieken van Het Nieuwe Rijden gaan bestuurders namelijk bewuster rijden. Onderzoekcijfers tonen aan dat reductie van de onderhoudskosten tot 8% en schadereductie tot 40% tot de mogelijkheden horen. De bestuurder kan zich door middel van deze training dus een consequente rijstijl aanmeten, die zowel het milieu, de veiligheid als het bedrijf ten goede komt. Aan het eind van de training wordt een rapportage van de bevindingen aan de opdrachtgever uitgebracht.

ANTI SLIPCURSUS

Slippen, sturen en remmen. Leer het voordat het je overkomt! Natuurlijk kan iedereen die het rijexamen heeft gehaald een auto besturen, maar wat als de auto door bijvoorbeeld plotseling remmen of regen, ijzel of sneeuw de grip op de weg verliest?

Om de auto te blijven beheersen is het noodzakelijk dat je leert waarom de auto zijn grip verliest, hoe je hierop kunt anticiperen en als het dan toch gebeurt, hoe je moet handelen.  Na een korte theoriesessie, ga je de baan met slipvlak op en ga je aan de slag met algemene voertuigbeheersing, rem- en uitwijkoefeningen, over- (achterwielslip) en onderstuur (voorwielslip) en het oefenen van de noodstop. Er is een mogelijkheid om tijdens de slipcursus een gedeelte met eigen bussen/auto’s uit te voeren.

DRONKEN RIJDEN

Dronken rijden is verboden, maar bij Verkeer & Event Center Zuid leer je hoeveel impact alcohol heeft op je rijgedrag. Met speciale alcoholbrillen en in een van onze auto’s met dubbele bediening ga je jouw reflexen al rijdend testen. We beginnen rustig (simulatie 3 biertjes) maar kunnen opbouwen tot volledig dronken rijden.

TELEFOONGEBRUIK IN DE AUTO

Telefoongebruik achter het stuur is verboden, maar bij Verkeer & Event Center Zuid leer je hoeveel impact het gebruik van je mobiele telefoon onderweg heeft op jouw rijgedrag en laten we je ervaren wat de effecten zijn van telefoongebruik achter het stuur!